Натпревар

 

Вики ја сака Земјата (англиски: Wiki Loves Earth; WLE) — натпревар на фотографии организиран од Википедија/Викимедија за спомениците на природата, заштитените природни подрачја, како и сите природни убавини во Македонија. Натпреварот беше прв пат организиран во 2013 г. од страна на Википедија на украински јазик, додека во 2014 ќе се спроведе во повеќе различни земји, меѓу кои и Македонија.
Времето на спроведување на натпреварот е помеѓу 1 мај 2014 во 0:00:00 часот и 31 мај 2014 г. во 23:59:59 часот. Во текот на овој период може да се прикачуваат фотографии кои ќе учествуваат на натпреварот на Заедничката Ризница.

Понатаму, овие фотографии треба да бидат објавени под лиценца за слободна документација и подигнати на Заедничката ризница на Викимедија. Една од основните цели на проектот е да се подвлече значењето на спомениците на природата и заштитените природни подрачја во Македонија.

Идејата за спроведување на проектот потекнува од спроведувањето на слични проекти во Вики-движењето во светот, како што се: Вики ги сака спомениците и Вики ја сака јавната уметност.

Последен ден за учество е 23:59 минути, 31 мај 2014 година.