Натпревар

Вики ја сака Земјата (англиски: Wiki Loves Earth; WLE) — натпревар на фотографии организиран од Википедија/Викимедија за спомениците на природата, заштитените природни подрачја, како и сите природни убавини во Македонија.

Натпреварот беше прв пат организиран во 2013 г. од страна на Википедија на украински јазик, a во 2014 г. се спроведе во повеќе различни земји, меѓу кои и Македонија, и тоа со голем успех.

Времето на спроведување на натпреварот е помеѓу 1 мај 2015 г. во 0:00:00 часот и 1 јуни 2015 г. во 23:59:59 часот. Во текот на овој период може да се прикачуваат фотографии кои ќе учествуваат на натпреварот на Заедничката Ризница.

Понатаму, овие фотографии треба да бидат објавени под лиценца за слободна документација и подигнати на Заедничката ризница на Викимедија. Една од основните цели на проектот е да се подвлече значењето на спомениците на природата и заштитените природни подрачја во Македонија.

Идејата за спроведување на проектот потекнува од спроведувањето на слични проекти во Вики-движењето во светот, како што се: Вики ги сака спомениците и Вики ја сака јавната уметност.

Последен ден за учество е 23:59 минути, 1 јуни 2015 година.

Надворешни врски